Nyheter

Hvordan møter vi utfordringer som ennå ikke har oppstått?

I Omexom leverer vi tjenester gjennom hele verdikjeden av energidistribusjon. Samlet dekker vi et stort geografisk område – både nasjonalt og internasjonalt. Selv om Norge kan virke lite i den globale sammenhengen, er det nettopp størrelsen og strukturen vår som gjør oss unike. Den tidlige elbil-revolusjonen i Norge har gjort oss til et naturlig testmarked, faktisk ligger vi 4–6 år foran resten av Europa i elbiladopsjon.

Grafen understreker det: Elbilmarkedet er stort – og det vokser fortsatt.
(Tall tatt fra Reuters, ICCT & IEA og er fra 2024)

I Omexom E-Mobility ble det stilt et viktig spørsmål:
Hva skjer når tungtransporten skal følge etter?

ASKO som er Norges største dagligvaregrossist, har satt seg et ambisiøst mål om å ha hele lastebil-flåten elektrifisert innen 2026. Dette innebærer et konkret behov for nye og tilpassede ladepunkter.  Det kan i teorien løses med tradisjonelle ladere på depotene, men det byr på flere praktiske utfordringer:

 

Laderne er store, og kan skape stress og risiko når sjåfører skal rygge og parkere.

Som en konsekvens av størrelsen blir de utsatt, og kan bli skadet ved kollisjoner. Noe som er kostbart.

De tar verdifull plass. En ofte oversett ressurs som heller kan benyttes på mer produktive måter.

Til slutt er depoter bygd ulikt. En løsning passer ikke alle, og konstruksjonen må være fleksibel.

For å møte disse utfordringene leverte Omexom, i samarbeid med Saferoad og Kempower, Depot Charging Solution – en fleksibel og innovativ ladekonstruksjon der laderne løftes opp fra bakken og monteres i høyden.

Resultatet?

En løsning som sparer plass

Beskytter ladeutstyret

Gjør det enklere og tryggere for sjåførene

Og viktigst: effektiviserer logistikkflyten

Sjåførene kan rett og slett lade mens de losser kjøretøyet, uten at de står i fare for å rygge i en søyle eller ladeutstyr.

Rent teknisk

Depot Charging Solution benytter en spesialdesignet stålkonstruksjon levert av saferoad, som både beskytter ladeutstyr og effektiviserer logistikken.

Rammene boltes fast i bakken og sikres med forankringer tilpasset underlaget, og selve bærestrukturen blir dimensjonert for å tåle vekten av utstyret og ytre påkjenninger uten å kompromittere stabilitet eller funksjonalitet. Utliggerne holder ladeutstyret og kablene trygt oppe, og gir uhindret ferdsel på bakkenivå.

Konstruksjonen er fleksibel og skalerbar, og kan tilpasses ulike depottyper, kjøretøylengder og ladebehov. Med denne løsningen får man en sikker, effektiv og plassbesparende infrastruktur, uten å måtte gjøre store inngrep i eksisterende bygningsmasse.

Vi utfører den elektriske installasjonen av ladestasjoner. Våre eksperter er sertifiserte på ladeutstyret vi monterer, og tilbyr i tillegg drift og vedlikehold. Vi tilbyr komplette løsninger sammen med våre samarbeidspartnere tilpasset kundens behov.

Selve laderen er Kempower sin Control Unit med en ladeeffekt opptil 240kW.

Det vil bli montert et mekanisk CMS som håndteres for hånd ved hjelp av vekter, trinser og tau. Kabelen vil dermed løftes opp og tilbake slik at den ikke er til hinder for passerende lastebiler.

Kilder:

IEA:
https://www.iea.org/reports/global-ev-outlook-2025/trends-in-electric-car-markets-2

Reuters:
https://www.reuters.com/business/autos-transportation/norway-nearly-all-new-cars-sold-2024-were-fully-electric-2025-01-02/

ICCT:
https://theicct.org/publication/european-vehicle-market-statistics-2024-25/