Nyheter

Suksessfullt og omfattende vedlikeholdsprosjekt med hjelp av helikopter

Distribusjon

I forrige uke ble det gjennomført et omfattende vedlikeholdsoppdrag i Lyngdal kommune. Her ble det brukt helikoptre til utskiftningen av gamle strømførende master. Totalt deltok 12 av våre montører i arbeidet, som resulterte i vellykket bytte av 8 master. Formålet med prosjektet var å bytte ut master som er råtne innvendig, noe som utgjør en sikkerhetsrisiko.

Drift og vedlikehold av distribusjonsnettet og master er avgjørende for å sikre en stabil og pålitelig strømforsyning til samfunnet. Uten regelmessig vedlikehold kan det oppstå feil og avbrudd som påvirker både husholdninger og bedrifter, noe som kan føre til betydelige økonomiske tap og ulemper. Vedlikehold av master, spesielt de som er råtne innvendig, er viktig for å forhindre farlige situasjoner som kan oppstå ved sammenbrudd eller kortslutning. Omexom Distribusjon spiller en sentral rolle i dette arbeidet ved å sørge for at infrastrukturen er i god stand og at alle sikkerhetsprosedyrer følges nøye. Gjennom systematisk arbeid bidrar vi til å opprettholde et sikkert og effektivt distribusjonsnett som en del av den kritiske energiinfrastrukturen.

Og i forrige uke ble det gjennomført et omfattende vedlikeholdsoppdrag i Lyngdal kommune, hvor helikoptre ble brukt til utskiftningen av gamle strømførende master. Totalt deltok det 19 personer, som resulterte i vellykket bytte av 8 master. Formålet med nettopp dette prosjektet var å bytte ut master som er råtne innvendig, noe som utgjør en sikkerhetsrisiko.

Prosjektleder Emil Willumsen

Sikkerhet som førsteprioritet

Helikoptermontasjen er et stort og avansert vedlikeholdsprosjekt, og slike prosjekter krever svært mye. Blant annet er Sikker Jobb Analysen (SJA) som utarbeides i forkant av prosjektet, en strengt nødvendig risikoanalyse. SJA er en systematisk og trinnvis sikkerhetsgjennomgang av alle risikoelementer i forkant av en konkret arbeidsoppgave eller operasjon. Dette bidrar til å identifisere og redusere sannsynligheten for og/eller konsekvensen av uønskede hendelser. SJA er spesielt viktig i dette tilfellet på grunn av bruken av helikopter. Helikopteroperasjoner introduserer flere unike risikoelementer som må håndteres nøye for å sikre sikkerheten til alle involverte. For det første, krever helikopterflyging presis koordinering og kommunikasjon mellom piloten og bakkemannskapet for å unngå ulykker. Værforhold spiller også en kritisk rolle, da vind og dårlig sikt kan påvirke flygingen og gjøre operasjonen farligere. I tillegg må det tas hensyn til sikkerheten rundt løfting og plassering av tunge master, som kan være utfordrende og risikofylt.

God prosjektledelse avhenger av flere faktorer

Denne dagen spilte værforholdene på lag. Strålende sol over Lyngdal gjorde at prosjektleder Emil Willumsen kunne puste rolig etter lang planleggingsfase. Han har ansvar for å lage budsjett og finne den mest økonomiske effektive løsningen på jobben som skal bli gjort. I nettopp dette prosjektet er mange forskjellige aktører som skal koordineres med i henhold til helikopteroperasjonen, energimontører og gravere.

Det er derfor mye forberedelser som skal til før montasjen er et faktum:

-I dagene før flyging sager vi av den gamle masten ved bakken, drar den til siden og graver klart mastehullet. På selve dagen kobles linjen ut slik at den blir strømløs. Montørene monterer jordingsapparat på linjen som indikerer at linjen er spenningsløs og kortslutter linjen ved eventuell spenningssetting. Deretter klargjøres mastepunktet for mottak av ny mast med helikopter, sier prosjektleder Emil.

Emil budsjetterer kostnadene for operasjonen og vurderer samtidig effektiviteten av den valgte fremgangsmåten basert på ønsket resultat. Mange av mastene befinner seg på utfordrende steder, og det er derfor helikopter blir tatt i bruk i dette prosjektet. Det er en evig balanse mellom kostnader, og muligheter som best mulig løser problemstillingen kunden fremmer.

-For å lykkes trenger man en god plan og god dialog med montørene som skal utføre arbeidet. Man må passe på å få med seg alt, og det er jo ikke alltid like lett, sier Emil.

Emil har jobbet seg opp i gradene etter han begynte som lærling i Omexom avdeling Lyngdal i 2010. Siden den gang har han jobbet seg opp til å bli energimontør, for så å bli prosjektleder i 2023. Han påpeker hvordan samarbeidet, den fleksible hverdagen og de spennende prosjektene er grunnen til at han har valgt å gå gradene internt i Omexom.

-Arbeidsmiljøet er veldig bra, og det er veldig viktig!

Det er arbeidsmiljøet han mener legger til rette for en åpen dialog med kollegene. Denne kommunikasjonen er avgjørende for å løse problemstillinger som oppstår underveis i et omfattende prosjekt.

-Det kommer alltid noen utfordringer, og man kan ikke forvente at det går som man først ønsker.

Emil sørger derfor for å ha tett dialog med montørene for å sikre at alle er innforstått med oppdraget som skal løses.

-Lærdommene ligger i prosjektevalueringen av selve prosjektet, som rutinemessig utføres etter prosjektet har blitt utført. Da kan alle deltakere i prosjektet dele utfordringene og innsikter fra selve prosjektets levetid for å videre bygge tverrfaglig forståelse og kompetanse i feltet.

Emil understreker at det er viktig å gå i dybden på prosjektet med montørene for å virkelig skaffe forståelse for oppdragets helhet.

Helikoptermontasjen Lyngdal er ett av flere eksempler på hvordan godt arbeidsmiljø, tydelig ledelse og solid planlegging er avgjørende for suksess i store prosjekter, ikke kun på distribusjon, men på generell basis.