Nyheter

Spenning på jobben – hver dag

Omexoms nye målebil gjør testing og feilsøk i høyspent kabelanlegg effektivt og presist. – Vi kan teste og finne feil i kabler og endeavslutninger opp til 132 kV, sier produksjonsleder Per-Arne Bergheim, på avdeling distribusjonsnett.

Målebilen er proppfull av teknisk avansert utstyr med kontrollenheten med berøringsskjermer og joysticker strategisk plassert midt i lasterommet.  Typiske kunder er nettselskap, offentlige etater, industri-bedrifter og entreprenører som enten skal ha testet nye anlegg før bruk eller som har fått feil i sine anlegg. – Med alt om bord kan vi også rykke ut på beredskapsjobber, sier Bergheim som denne dagen er på en forhåndsbestilt testjobb i Nord-Odal for å teste nytt kabelanlegg i Akershus Energis nye vindkraftanlegg, før det settes under spenning.

Når testkablene er koblet til kundens anlegg kan test og/eller feilsøking starte. Fra kontrollenheten i bilen sender Bergheim & Co. ut såkalt støtspenning på mellom 4 og 60 kV – alt etter behov og størrelse på kablene i anlegget som testes.
– Er det feil i anlegget kan vi ved hjelp av kabelkart og koordinater se nøyaktig hvor feilen er. Når det er gjort går vi ut til angitt sted og foretar lytting med markmikrofon for å få feilinformasjonen verifisert. Av og til kan vi også høre feilen med egen hørselen, om kabelen ligger høyt oppe i bakken. Lysbuer fra støtspenningen lager lyd, sier Per-Arne Bergheim som legger til at Omexom er svært fornøyd med bruken av den høyteknologiske målebilen.