Omexom Norge fortsetter satsingen på lærlinger

Omexom Norge har i mange år satset på lærlinger. – Det gir resultater. Vi ser at mange ønsker å begynne «i læra» hos oss. Samtidig er det en inspirasjon for oss å videreutvikle ordningen, sier Jørn-Yngve Jensen som er ansvarlig for avdeling fagopplæring.

Omexom Norge har til enhver tid mellom 20 og 30 lærlinger. I dag er det 23, for 2019 skal snart nye lærlinger tas inn. Målet er å ta inn ca 10 gode lærlinger hvert år, men kvalitet går foran kvantitet.
– Fagopplæringen er et 2,5 år langt løp som skal nede opp med fagprøve og fagbrev. Langt de fleste som tar fagprøven går over i fast jobb hos oss. Både for oss som bedrift og de som kommer fra videregående er det viktig å finne rett match. Derfor har vi også begynt med bli-kjent-med-dag som en del av utvelgelsesprosessen. Her inviterer vi de som vi mener i utgangspunktet har det beste potensialet til å bli energimontører, sier Jensen.
På Opplæringssenteret på Frogner nord for Oslo får de inviterte en innføring i hva selskapet er, hvordan læretiden er bygget opp, hva slags verktøy og verneutstyr vi bruker samt mulighet til kjenne på hvordan det er å jobbe i felt – i form av klatring i stolper. Dagen blir avsluttet med intervjuer av de som ønsker å bli lærling hos Omexom Norge.
– Vi legger mye i lærlingeordningen og de som er lærlinger hos oss. De har en egen personalleder i Jørn-Yngve og vi har med å samle lærlingene i en avdeling et godt lærlingemiljø hvor erfaringer og opplevelser kan deles, sier Tor-Ketil Mårdalen, HR-ansvarlig for kurs og utvikling.
Lærlingene i Omexom Norge blir energimontører når de består fagprøven. Fagopplæringen starter i august og lærlingene rullerer hver 6. måned mellom ulike avdelinger, med spesialisering mot slutten av opplæringen. Da innenfor enten regionalnett eller distribusjonsnett.
For å bli energimontør må man ha bakgrunn fra elektrofag eller elenergi på videregående. Alle som blir tatt opp som lærlinger i Omexom Norge går gjennom et seks ukers introduksjonskurs på Opplæringssenteret.
– Det gir en innføring i faget i trygge omgivelser. Blant elementene er opplæring i bruk av verktøy og sikkerhetsutstyr, utdeling av personlig verneutstyr, verktøy og arbeidsklær, helse, miljø og sikkerhet og arbeid i mast, arbeid med kabler, skjøter og fordelingsskap, arbeid med skjøteutstyr og arbeid med stasjonsanlegg, sier Jørn-Yngve Jensen.
